4 condiments per a la teva cuina de tardor i hivern

Miso

Per afegir a brous i sopes, en salses per a amanida, patés vegetals …

El miso és un guarniment d’origen japonès usat tradicionalment, des de molt antic com a aliment medicinal. És el resultat de la fermentació lenta de la soja o un cereal amb sal. Al mercat en podem trobar diverses varietats:

  • mugui miso, de soja i ordi.
  • kome miso, d’arròs blanc i soja.
  • genmai miso d’arròs integral i soja.
  • hatchomiso, només conté soja, és el més proteic, és el més salat, és el més adequat per al fred i per a persones febles.
  • miso blanc, ideal per cuina d’estiu, ja que és més suau per la seva fermentació més curta.

Com que és un ferment, mai l’hem de bullir ni cuinar ja que perdria les seves propietats medicinals.

Les seves bondats

És un excel·lent aliment que conté vitamines del grup B, inclosa la B12. Equilibra la flora intestinal, en contenir ferro serà indicat en anèmies ferropèniques. Ajuda a dissoldre mucositat i restes de tòxics, inclosa la nicotina i serà de gran ajuda per eliminar restes de quimioteràpia.

Per tant serà un condiment molt recomanat en dietes oncològiques. En dones en etapa menopàusica alleujant fogots i pèrdua de calci. En malalties cardiovasculars, el seu àcid linoleic ajudarà a baixar el colesterol. Es pot considerar un aliment antienvelliment pel seu poder antioxidant i depuratiu.

Gomasio i tahin

El gomasio està elaborat a partir del sèsam mixturat i suaument torrat amb una mica de sal i en algunes varietats enriquit amb algues, lli …

Perquè es pugui sintetitzar el sèsam ha d’estar mixturat o polvoritzat, o sigui que aquests dos formats són els més adequats per poder aprofitar al màxim totes les seves propietats nutricionals.

El Tahin és el sèsam triturat i convertit en una pasta, ideal per untar en lloc de la mantega. S’usa tradicionalment en l’elaboració d’humus i cremes vegetals.

Tant el Gomasio com el Tahin són perfectes per donar un toc de gust a plats d’arròs, pasta o qualsevol cereal. També en amanides, cremes de verdures, entrepans… Sempre en resultarà una llaminadura que agradarà a tots. Especialment als nens.

Les seves bondats

El sèsam és l’aliment amb un contingut més alt de calci i fòsfor, per això es recomana a nens, gent gran i dones en etapa menopàusica. A més conté vitamines del grup B equilibradores del sistema nerviós, fibra, àcids grassos essencials, proteïnes i nutrients d’alt valor.

Tamari ecològic

D’origen oriental, el Tamari és la fermentació de la soja entre 18 i 22 mesos. Cal anar amb compte perquè hi ha etiquetes que posa Tamari shoyu i en aquest cas conté blat i la fermentació és més curta. Fins i tot hi ha marques de baixa qualitat que posen salsa de soja i porten molts més ingredients que no tenen res a veure amb el Tamari. Si a l’etiqueta posa Tamari ecològic ens assegurarem que és autèntic Tamari.

Aquesta salsa de color atzabeja és un guarniment que realçarà el sabor dels brous, cremes de verdures, salses fredes per a amanida, patés vegetals, en tot tipus de cereals, en woks de verdures, en tot tipus de maceracions i per donar un toc de sabor alcalinitzant proteïnes tant vegetals com animals.

Igual que el miso, si volem conservar les seves propietats no se sotmetrà a foc sinó que s’afegirà al final de la cocció. A no ser que l’utilitzem per elaborar seitan casolà que requerirà la seva cocció al costat de les boles de seitan amb algues.

És bàsic per acompanyar els maki-sushis, rotllets i saquets orientals. Unes gotes seran suficients per potenciar el sabor dels teus plats.

La seva riquesa en àcid acètic afavoreix l’eliminació de microorganismes nocius que puguin estar en els aliments. Tònic per al cor, fortifica la sang.

Com que és un aliment fermentat alcalinitzarà i facilitarà l’absorció de nutrients i el seu contingut en fibra afavorirà el tracte intestinal. Serà de gran ajuda per a persones amb problemes digestius.

Important: com que conté sal, to i que fermentada, ho consumirem amb moderació.

Sense comentaris

Feu un comentari