Oli essencial de julivert: ideal a la cuina de primavera

Si he de descriure un oli ideal per utilitzar a la primavera a la cuina, aquest seria l’oli essencial de julivert.

Aquest oli prové de la destil·lació al vapor a baixa temperatura, de les seves fulles, arrels i llavors.

El julivert és una de les herbes més populars en la cuina mediterrània i d’orient mitjà.

Propietats

L’oli de julivert s’ha utilitzat en la indústria per crear tot tipus de sabons, cosmètics, colònies, perfums especialment per a homes per la seva intensa fragància masculina.

Però les seves propietats no son encara prou conegudes, ja que és un excel·lent antibacterià, antifúngic que pot ajudar a tractar infeccions de la pell, canyelles, acne .. sempre diluït amb un oli portador. Barrejat amb arbre de tè i un oli portador ajudarà a la pell a desintoxicar-la i deixar-la lliure d’imperfeccions. També agregat al xampú o a una aigua d’hamamelis obtindrem un tònic capil·lar excel·lent per ajudar a prevenir la caiguda de cabells.

L’oli presenta propietats antimicrobianes, antisèptiques, astringents, carminatives, digestives, diürètiques i desintoxicants.

Com que és un excel·lent antioxidant, serà un gran aliat per ajudar a eliminar toxines de l’organisme, facilitant-la circulació sanguínia, eliminant acumulacions d’àcid úric en els músculs i articulacions, ajudarà en processos de reumatisme i artritis.

Les seves propietats carminatives poden alleujar la digestió, evitant gasos, nàusees i dolors d’estómac.

La paraula que millor defineix aquest oli és que és un potent antioxidant per això serà un bàsic per acompanyar una dieta oncològica i antiinflamatòria.

Els seus usos a la cuina

Pel seu aroma fresc i intens, s’utilitza per condimentar una gran varietat de plats, especialment amb el seu estimat company de cuina l’all. Herbaci, aromàtic i fresc, el julivert apareix cada primavera. Les fulles poden ser utilitzades fresques, congelades o seques. Però si vols tenir tots els seus beneficis medicinals, en un instant, només afegint 4 gotes en un setrill de 200 ml, amb un gra d’all, tindràs un oli aromàtic ideal en un instant.

Una gota d’oli essencial de julivert, al teu gaspatxo casolà, o sopa de tomàquet amb poma, o en una clàssica amanida de tomàquet, o amb tota mena d’enciams en les teves amanides, serà un imprescindible.

Si vols donar-li un toc original al teu humus, o als teus patés vegetals, guanyant fragància i digestibilitat.

En cremes fredes, com vichissoyse, cremes de carbassó o pastanaga, una goteta per plat serà una autèntica delícia saludable. En rostits o aliments a la planxa, podem pinzellar amb el nostre oli aromatitzat amb julivert i all i guanyarem en sabor, aroma i salut!

2 Comentaris
 • Mariacarme

  9 de febrer de 2022 a les 11:35 Respon

  El Julivert te de coure o es posa cru al final de la cocció?

  • Mª Pilar Ibern * Gavina

   9 de febrer de 2022 a les 13:20 Respon

   Hola Mari Carme, molt bon dia.

   L’oli essencial de julivert i, en general, tots els olis essencials, cal afegir-los sempre després de la cocció, al moment de servir. Si els afegim durant la cocció dels aliments perden les seves propietats terapèutiques.

Feu un comentari