Com prendre fruites i verdures

Com prendre fruites i verdures

Saps com prendre fruites i verdures? Coneixes les seves propietats i els beneficis que aporten al nostre organisme? Quin és el moment més adequat i perquè? Deixa’m que t’acompanyi una estoneta i t’ho explico.

FRUITES I VERDURES

En qualsevol dieta que vulguem escollir, les verdures i fruites han de tenir un grau de protagonisme important, però perquè?

Doncs perquè són riques en vitamines bàsiques per al bon funcionament del nostre organisme.

Perquè són pobres en calories, per tant, compensen la resta d’aliments calòrics que solem prendre, sobretot en èpoques estiuenques en què les fruites i verdures hidratants i alcalinitzants són imprescindibles.

Perquè són riques en clorofil·la, per tant, estimulen el sistema nerviós i muscular, i també són un tonificant excel·lent per al cor.

Perquè les verdures de fulla contenen àcid fòlic, que ajuda a combatre l’anèmia, ja que combinades amb el ferro produeixen hemoglobina.

Com que contenen gran quantitat de fibra s’oposen al restrenyiment i faciliten el bon funcionament de les vies urinàries, tot contribuint a mantenir sota el nivell de colesterol en la sang.

A més faciliten el metabolisme dels carbohidrats, i impedeixen l’acumulació de greixos produïts per aquestes substàncies.

No podem oblidar que són riques en calci, sodi, magnesi, potassi, ferro i que desenvolupen una acció alcalinitzant al limitar l’acidesa gàstrica.

Per totes aquestes raons és coherent recomanar-vos que inclogueu una gran part de verdura (fresca millor que congelada!) i fruita del temps (millor que la fruita conservada mesos i mesos en càmeres). D’aquesta manera la vostra dieta us assegurarà un excel·lent estat de salut.

Quines fruites i verdures consumir?

Si observem la naturalesa, sabrem exactament què ens convé en cada moment, ja que en cada estació els arbres i les hortes ens ofereixen les verdures i fruites adequades. Per exemple, les fruites més riques en aigua ens arriben en èpoques estiuenques; la fruita seca, que ens aporta calor i energia ens arriba just en començar la tardor; les fruites riques en vitamina C estan al punt de maduració quan baixen les nostres defenses i estem més propensos a constipar-nos.

El cas més evident és el dels cereals i les patates, que es conserven tot l’any i ens indiquen que podem consumir-los les quatre estacions. Per tant, mantinguem els ulls oberts i la mare naturalesa ens dirà què hem de menjar a cada moment.

Com i quan prendre fruita?

La fruita tan important, tant en èpoques de fred com de calor, és convenient que sigui del temps, i a ser possible d’origen ecològic, doncs ens garanteix un producte complet i equilibrat. Si no és possible aconseguir-les cal tenir la precaució de rentar-les bé i pelar-les. Encara que amb això sacrifiquem algunes vitamines, ens estalviarem consumir els productes químics (abonaments, sulfats, pesticides…) que han quedat sobre la pell de la fruita no ecològica.

Un altre factor a tenir en compte és en quin moment del dia prendre-la. El moment ideal és degustar-la en dejuni o, com a mínim, mitja hora abans dels menjars; ens refrescarà i obrirà l’apetit, a més de preparar l’estómac per a una millor digestió dels aliments que consumirem posteriorment.

Aquest punt és realment important a tenir en compte sobretot amb els cítrics com la taronja, la pinya, la mandarina… ja que si són consumits després d’un menjar que inclogui patates, arròs, fècula o hidrats de carboni probablement ens provocaran certa acidesa d’estómac. Les amilasses contingudes en els hidrats fermentarien amb els àcids i amb els sucres continguts a les fruites, degut a la alta temperatura que té el nostre estómac quan està fent la digestió.

Si us ve de gust prendre una peça de fruita després del menjar, podeu consumir una fruita neutra com la poma, que no us farà mal, netejarà les vostres dents i aportarà elements alcalins a la digestió.

Etiquetes:
1 Comentari

Feu un comentari